Darko / 1956

Jogilam

2 april 1956

Z Darkom se spoznava pred kino Komuna, ko oba iščeva karte za isti film. Po predstavi me povabi k Figovcu in se mi predstavi kot JOGILAM. Prijeten klepet, potem me spremi na Ižansko cesto.

Darko takrat stanuje na Starem trgu 9. Na začetku se dobivava redko. Včasih me počaka pred službo in greva na sprehod po mirnem delu Ljubljane, čez Trnovo, ob Ljubljanici, ob Grubarjevem kanalu.

Kasneje so najina srečanja pogostejša. Z menoj gre v Iško vas, se predstavit moji mami. Spozna tudi brata Radka. S sestro Oli se sreča kasneje, Ker je v tem času v službi na Bledu.

Študenti arhitekture so Piran dobro poznali, tja so hodili risat. Ker nama je bil obema všeč, greva leta 1957 tja prvič skupaj in s prijatelji na počitnice.

Poroka med vojsko

28. februar 1959

Avgusta leta 1958 Darko diplomira, septembra gre k vojakom v Karlovac, kjer ga pogosto obiščem. Stanovanje dobiš samo, če si poročen. Zato se poročiva kar med njegovim služenjem vojaškega roka, 28. februarja 1959. On v vojaški obleki, za svate so kar vojaki.

Na poroki imam vse sposojeno: staro obleko, obrnjeno naokoli, plašč in klobuček in rokavice od Tetice. Svoje imam le čevlje, saj nobeden v družini nima tako velike noge kot jaz.

Moja mami doma v gostilni pripravi hrano in jo s šoferjem pripelje v Karlovac. Priči sta brat Radko, sestra Oli in Darkov brat Ljubo. Veselo je, čeprav brez glasbe.

Marca Darka premestijo v Beograd, kjer dela v vojaškem gradbeniškem biroju. Večkrat pride v Rovinj. Tam ga večkrat obiščem, saj mu dovolijo spanje izven kasarne.

V Celje

Jesen 1959

Avgusta 1959 je vojaščina zaključena, a že oktobra gre v Celje. Za gradbenike in arhitekte je veliko dela. Ker je dobival štipendijo podjetja iz Celja, se odloči za službo pri njih.

Za njim grem februarja 1960 in tako za zmeraj zapustim ljubo Ljubljano.

Dodaj odgovor