Matej / 1960

Prvi sin – Matej

4. november 1960

Na poti je prvi otrok. Natančno moram izračunati dan poroda, saj je porodniškega dopusta pred porodom točno 28 dni. Če z dopustom pričnem prepozno, te dneve izgubim, če porod zamuja in jih je teh dni več, se odštejejo od poporodne kvote dni. Ob rojstvu Mateja je v naših družinah veliko veselje, saj je prvi otrok nove generacije v rodbini Pristavec. Po drugi strani pa so bili Darkovi nečaki stari 8 in več let.

Iz veselja kmalu nastane problem, saj moram po stotih dneh porodniškega dopusta nazaj na delo. V Celju sva bila še tujca, brez znancev in prijateljev, daleč stran od sorodnikov. Težko je bilo dobiti ljudi za pomoč v gospodinjstvu, saj je bilo služb vsepovsod dovolj. Moje veselje se je ves čas mešalo z žalostjo v vseh teh težavnih situacijah.

Težave z varstvom

Matej je že kot otrok mnogo ur preživel sam. V šoli prosim za urnik z ‘luknjami’. Učim dve uri, nato sem eno uro prosta, da grem pogledat in podojiti Mateja. To traja skoraj dve leti. Ko shodi, ga pazijo šolske kolegice in snažilke. Res žalostno in stresno je bilo zato moje življenje. Darko ima še manj časa, gradbinci imajo dela prek glave, gradijo novo domovino. Dobesedno.

Ne spomnim se, kdaj pride k nam gospa Repar, prva varuška Mateju. Ima ga zelo rada, lepo skrbi zanj in me razbremeni vsaj dopoldne. A zdi se, da sem v službi ves čas, dopoldanski turnus, popoldanski turnus, vsak dan, tudi ob sobotah. Na naši šoli je prek 1000 učencev. Mnogo grenkih kapelj v veselje prvega naraščaja, na srečo zelo pridnega.

Končno počitnice

Vsaj počitnic imamo šolniki nekaj več. Takrat greva k Mami v Iško vas, kjer Mateja – jasno, kot prvega vnuka pri Pristavcih – razvajajo vsi: babica, tetica, Oli, Radko. Pri njih uživa, zato ga lahko pustiva pri njih, kadar greva na potovanja. Skromna, a z mnogimi nepozabno lepimi spomini.

Nekaj dni preživiva pri babici Tinci v Mengšu. Pomagava ji, saj od kapi zadeta težko hodi. Matej ji je v veliko veselje. Dopust in počitnice sicer preživljamo v Piranu, v Ingradovi počitniški vili. Darko je vsako leto dobil pravico do deset dnevnega bivanja v domu.

Dodaj odgovor