Selitev v Celje / 1960

Življenje v skladišču

Februar 1960

Februarja 1960 grem za Darkom v Celje. Prošnjo za delovno mesto oddam v Cinkarni, a službe ne dobim. V tovarni je v nekaj peripetij in moja prošnja ostane v predalu. Darko je v Celju že štiri mesece, skoraj domačin. V šoli mi dobi mesto učiteljice.

Vesela sem, da sva z Darkom končno skupaj. A začetek je težak. Stanovanje, ki ga Darku obljubijo, še ni gotovo. Stanujeva v velikem opuščenem skladišču. Vhod skozi moško stranišče s pisoarjem. Skozi reže med razmaknjenimi deskami v tleh prepih nosi smeti.

Spiva z glavami pod blazinami, da se ne prehladiva. Za gretje le mala pečica. Ob njej ponoči popravljam šolske naloge učencev. Spredaj vroče, zadaj mraz.

Stanovanje na Vodnikovi

Z Darkom se končno preseliva v novo stanovanje, v novem bloku, last gradbenega podjetja Ingrad. Pritlično stanovanje z balkonom, s pogledom na makadamsko dvorišče in Stari Pisker. Kuriva si z drvmi, ki jih prineseva iz skladišča v aktovki. Malica ob peči, sedeč na tleh.

Opremljava ga počasi, po denarnih zmožnostih. Kot začetnika imava nizki plači in zato ne dobiva veliko posojil. Za mizico imava zidarski stol, pogrnjen s časopisom. Postelji sposojeni, omara tudi. Pred tem sva spala na starem maminem divanu, ki ga razširila z zloženo preprogo. Za omarice dva zaboja, prekrita s starimi plenicami. Začetek z ničle.

Najino veselje je kljub temu neizmerno, prvič v življenju imava v stanovanju vodo, kopalnico, WC. Končno sva na svojem.

V novem okolju

Kljub stanovanju in službi sem zelo nesrečna. Prišla sem v popolnoma neznano mesto, med neznane ljudi, v šolsko zbornico, sredi šolskega leta. Počutim se osamljeno, na kolektiv šele privajam. Mnogo jočem. Veliko delam ponoči. Mnogo noči prebedim, da uspem opraviti vse, kar mi v novem življenju prihaja naproti.

Službo imam čez cesto, na Tretji osnovni šoli kot učiteljica matematike. Veliko dela, veliko priprav, saj sem popolnoma brez učiteljske prakse. Prvič po maturi 1948 sem stopila za šolski kateder. Učim pet razredov, v vsakem po 35 učencev. Poleg 22 urne učne obveznosti v razredu imam še kup izvenšolskih obveznosti. Dopoldne, popoldne, tudi ob sobotah. Matematika zahteva veliko priprave, testov, pregledovanja.

Zelo rada plešem, a edini čevlji, ki jih imam, imajo luknjo. Darko mi zagotovi, da se ne opazi, tudi če dvignem nogo. Obleko za ples imam s poroke. Z druge poroke. Ko se je Darko vrnil iz vojske domov, je mami naredila še ohcet za vso žlahto.

Dodaj odgovor