Vojna / 1941

6 April 1941

Ker je imela Ivi težave s francoščino, se jaz že v počitnicah pred odhodom v Ljubljano pripravljam pri sosedu, ki je učitelj. A v mojem prvem šolskem letu je za tuj jezik določena nemščina. Je bil to že del priprav Nemcev za prevzem Evrope? Kaj se pripravlja, se je kmalu pokazalo.

V samostanu velik nemir, moški dirjajo vsepovsod, tudi po prepovedanih prostorih. Atek in Striček prideta v Ljubljano, da naju z Ivi odpeljeta domov. Nihče ju ne ustavi, ko stopita v našo spalnico. Hitro, hitro je treba poiskati in zapakirati najino imovino. Zmeda je popolna. Nemčija je napadla Beograd.

Nov režim

Ne spomnim se, koliko časa sem bila doma. V šolo se od takrat dalje vozimo vsak dan z avtobusom. Otroci seveda ne razumemo, kaj se dogaja. Imam srečo, ker se pri nas v gostilni zbirajo ljudje in se pogovarjajo. Takrat prvič slišim o Nostradamusu. Ki je napovedal vojno, da se ljudje skrivajo po hribih, da preživijo. Da bo svet preplavila rumena rasa.

V šoli in samostanu se pojavijo novi obrazi nun. Kasneje izvemo, da so to pregnane Uršulinke iz Škofje Loke. Pregnali so jih Nemci. Že takrat se čudimo, kako zlahka je to spregledal in odpustil ljubljanski škof Rožman in se Nemcem brez zadržkov udinjal za nadalnje uničevanje slovenskega naroda.

Počitnice v Iški vasi

To so moje zadnje počitnice v Iški vasi za vrsto let. Še vedno sem bila otrok, želela sem si družbe in iger z drugimi otroci. Bivanje v Ljubljani me je odtujilo, nisem bila več njihova. Da me vzamejo medse, od mene zahtevajo podkupnino – sladkarije. Nekajkrat so starši temu ugodili, potem pa so zahteve postale vedno večje in nenasitne. Ne preostane mi drugega, kot da začnem krasti v lastnem domu.

Konec tistih počitnic in odhod v Ljubljano je zame prava odrešitev.

Dodaj odgovor